Timpul savarsirii


2. Timpul savarsirii

In vechime, Vecernia se savarsea dupa apusul soarelui, la iesirea luceafarului de seara sau pe la aprinsul luminilor, de unde vine si denumirea receasca cea mai veche: λυχνικον (lat. lucernare). pe care o gasim in scrieri din sec. IV[1]. Astazi, dupa Tipic, vremea savarsirii Vecerniei este ceasul al zecelea din zi, adica aprocimativ ora 4 p.m., deci inainte de caderea serii (iarna pe laorele 3-4 p.m., iar vara pe la 5-6 p.m.)[2]. In manastiri, la sarbatorile cu priveghere (sambata seara, in ajunul praznicelor imparatesti si al sarbatorilor sfintilor mai importanti), Vecernia se oficiaza dupa  apusul soarelui, urmata de Litie si Utrenie. Cu exceptie de la regula generala, in ceea ce priveste timpul savarsirii, Vecernia se face in timpul diminetii in urmatoarele cazuri: in Duminica Rusaliilor (Vecernia Lunii Rusaliilor, care se savarseste in ziua de Rusalii, indata dupa Liturghie), in Vinerea Patimilor (Vecernia Sametei Patimilor, care in unele parti, mai ales in bisericile de enorie, se face dimineata, dupa slujba Ceasurilor inparatesti), si in toate cazurile cand Vecernia se uneste cu una din cele trei Liturghii: cu Liturghia Sfantului Grigore Dialogul (in toate miercurile si  vinerile din Paresimi, afara de Vinerea Patimilor); cu cea a Sfantului Vasile (de patru ori pe an: in ajunul Craciunului, in ajunul Bobotezei, in Joia si in Sambata Patimilor), sau cu cea a Sfantului Ioan Gura de Aur (la Buna-Vestire, in cazul cand acest praznic cade intr-una din zilele de rand ale saptamanii, adica de luni pana vineri, inclusiv, in Paresimi.).

 


 

[1] Vezi, de ex., Aetheria (Silvia), Peregrinatio ad loca sancta, cap. XXIV (ed. W. Heraeus, IV, Heidelberg, 1939, p. 29): “Hora autem decima, quod appellan hic licinicon, nam nos dicimus lucernare…” etc. Termenul grecesc λυχνικον vine de la λυχνια  sau λυχνος (opait, lampa, lumanare,sfesnic) si corespunde cu cel latinesc lucerna, de la lux-lucis (lumina), de unde si termenul francez lucernaire, intrebuintat uneori pentru vecernie.

[2] Dupa unele vechi carti romanesti de invatatura pentru preoti (ca Synopsis, Iasi, 1751, f. 48 v.), Vecernia se face la Ceasul al 12-lea din zi (adica la trei ceasuri dupa Ceasul al IX-lea).