RUGACIUNILE MESELOR


Rugaciune inaintea gustarii de dimineata

Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda Lui în gura mea… Ochii tuturor, Doamne, spre Tine nadajduiesc si Tu le dai lor hrana la buna vreme. Deschizi Tu mana Ta si saturi pe tot cel viu de bunavointa. Drept este Domnul in toate caile Sale si cuvios in toate lucrurile Sale. Aproape este Domnul de toti cei ce-L chema pe El, de toti cei ce-L chema pe El intru adevar…” (Psalmul 33).

Aliluia, Aliluia, Aliluia!

Rugaciune dupa gustarea de dimineata

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Rugaciune inaintea mesei de pranz

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău; Vie împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi; Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri; Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Doamne miluieste (de 3 ori), binecuvinteaza:
Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Rugaciune dupa masa de pranz

Slava Tie, Doamne, slava Tie, Sfinte, slava Tie, Imparate, ca ne-ai dat noua bucate spre veselie. Umple-ne pe noi si de Duhul Tau cel Sfant, ca sa ne aflam inaintea Ta bineplacuti si neinfruntati, cand vei rasplati fiecaruia dupa lucrurile lui.
Multumim Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, ca ne-ai saturat pe noi de bunatatile Tale cele pamantesti; nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta imparatie, ci, precum in mijlocul ucenicilor Tai ai venit, Mantuitorule, pace dandu-le lor, vino si la noi si ne mantuieste.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Ceea ce esti mai cinstită decat Heruvimii şi mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Doamne miluieste (de 3 ori), binecuvinteaza, parinte: Preotul, de este, zice: „Bine este cuvantat…”, in lipsa preotului, se zice: „Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin”.

Rugaciune inaintea mesei de seara

Manca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul; iar cei ce-L cauta pe Dansul, vii vor fi inimile lor in veacul veacului.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Doamne miluieste (de 3 ori), binecuvinteaza, parinte; Preotul binecuvinteaza masa.
De nu este preot, se zice: „Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin”.

Rugaciunile dupa cina

Facutu-s-a pantecele Tau masa sfanta, avand cereasca paine pe Hristos Dumenzeul nostru, dintru Care tot cel ce mananca nu va muri, precum a zis Hranitorul tuturor, Nascatoare de Dumnezeu.
Darurilor tale fa-ne pe noi vrednici, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, trecand cu vederea gresealele noastre si daruind vindecare celor ce iau credinta binecuvantarea ta, Preacurata.
Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne, intru fapturile Tal si intru lucrul mainilor Tale ne-ambucurat. Insemnatu-s-a peste noi lumina Fetei Tale, Doamne, dat-ai veselie in inima mea, din rodul graului, al vinului si al untdelemnului, al lor ce s-a inmultit. Cu pacea impreuna ne vom culca si vom adormi, ca Tu, Doamne, deosebi intru nadejde ne-ai asezat.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si binecuvantata si Maica Dumnezeului nostru.
Ceea ce esti mai cinstita decat serafimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, carea fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Doamne miluieste (de 3 ori), binecuvinteaza, parinte; in lipsa preotului se zice: „Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin”.