Fratele ajutat de frate este ca o cetate tare, spune înţeleptul Solomon (Pilde 18:19). Cu o cetate întărită, cu o cetate de necucerit se aseamănă fiecare Biserică Ortodoxă locală atunci când este susţinută şi primeşte ajutorul şi sprijinul unei alte Biserici locale. Şi dacă aceasta se întâmplă între toate Bisericile Ortodoxe surori, atunci vom avea pe pământ icoana vie a sobornicităţii dar şi a tăriei celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică.
În mod deosebit astăzi, în zilele de criză pe care le trăim, este nevoie grabnică de comuniune adevărată şi ajutor reciproc între Bisericile surori, de dezvoltarea unor legături calde şi neprefăcute între ortodocşi, pentru a înfrunta cu succes săgeţile vicleanului cele aprinse (Efeseni 6:16), pe care le slobozeşte din toate părţile asupra trupului teandric al lui Hristos. Nu trebuie să uităm că „un popor sunt toţi cei ce nădăjduiesc în Hristos, şi o Biserică a lui Hristos, chiar dacă ia diferite numiri după locul unde se află“ (Sfântul Vasile cel Mare).
Însă pentru a înţelege aceasta, este nevoie mai întâi de cunoaşterea reciprocă a membrilor Bisericilor Ortodoxe „de pretutindeni“. Acestui scop doreşte să îi slujească şi publicarea cărţii de faţă. Deoarece credem că această cunoaştere reciprocă a popoarelor ortodoxe se săvârşeşte mai adânc şi mai adevărat prin sfinţii lor.
II. BISERICA ORTODOXA A GEORGIEI
III. SFÂNTA NINA, CEA ÎNTOCMAI CU APOSTOLII
V. CEI NOUĂ SFINŢI MUCENICI–COPII DIN KOLA
IX. SFÂNTUL MUCENIC AVIV, EPISCOPUL NEKRESEI
XII. SFÂNTUL MUCENIC GOBRON ŞI CEI O SUTĂ TREIZECI ŞI TREI DE MUCENICI
XIII. SFÂNTUL MUCENIC SALVA ŞI CEI O SUTĂ DE MII DE MUCENICI
XIV. SFÂNTA MARE MUCENIŢĂ KETEVAN
XV. CEI ŞASE MII DE SFINŢI MUCENICI
XVI. CUVIOSUL ILARION GEORGIANUL
XVII. NOII MĂRTURISITORI GEORGIENI
(Acest text a fost scris de părintele Alexie Kşutaşvili-Lenski.)
◊◊◊
Slava lui Dumnezeu