Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur


LITURGHIA SFANTULUI IOAN
pentru folosul preotilor cand slujesc in sobor

––––

Tiparita cu binecuvantarea
Inalt Prea Sfintitului
BARTOLOMEU
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului

Cluj-Napoca
1995

___________
–-

Cuvant inainte:

Nu putine sunt in viata unui preot imprejurarile cand el trebuie sa liturghiseasca laolalta cu mai multi frati slujitori, in ceea ce se cheama slujba in sobor, cel mai adesea condusa de arhiereu: hramuri sau resfintiri de biserici, vizite pastorale, cercuri pastorale, slujbe cu caracter misionar. E motivul pentru care editiile mai noi ale Liturghierului, tiparite de Institutul Biblic, cuprind si un capitol al randuielii slujbelor cu arhiereu, tocmai pentru ca preotul proh, deprins sa oficieze singur, e mai putin obisnuit cu ele.

De-a lungul vremii insa s-a bagat de seama ca nu toti preotii isi aduc Liturghierele pentru slujba in sobor, spre a citi din ele rugaciunile de taina.

Unii cred ca pot urmari vocea protosului, ceea ce nu intotdeauna e adevarat; mai intai, protosul citeste el insusi in taina; in al doilea rand, cele mai multe slujbe de acest fel se tin afara, in aer liber, in soboare mari de cate cinsprazece-douazeci, intr-un cerc foarte larg si intr-un spatiu al corului amplificat.

Altii cred ca, de vreme ce ei stiu rugaciunile pe-de-rost, Liturghierul nu mai e necesar, nesocotind psihologia credinciosilor, care vor sa-l vada pe parohul lor in rand cu ceilalti; convingator nu este preotul care rosteste, ci acela care citeste.

Singurul motiv intemeiat e acela ca Liturghierul, fiind o carte voluminoasa, care-n slujba cu sobor se tine in mana, devine incomoda pentru miscarile rituale. Aceasta este principala ratiune pentru care ne-am hotarat sa editam un Liturghier „de buzunar”, in formatul unei carticele de rugaciuni, pe care preotul sa-l aiba cu sine ori de cate ori slujeste in sobor si pe care sa-l poata tine in mana numai cand si cat e nevoie. textul Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur, cea mai frecventa in asemenea prilejuri, este preluat de editiile curente ale Institutului Biblic.

Am adaugat rugaciunile din randuiala Sfintei Impartasiri, dat fiind ca unii preoti, din lipsa de timp sau pentru alte pricini, le citesc in vremea utreniei sau a ceasurilor, adica imediat inainte de inceperea Sfintei Liturghii. Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe cei ce s-au ostenit cu tiparul.

† Bartolomeu
al Clujului

DUMNEZEIASCA LITURGHIE A CELUI INTRE SFINTI
PARINTELUI NOSTRU IOAN GURA DE AUR

Lasă un comentariu