DIFERITE RUGACIUNI CE SE CITESC ODATA CU CELE ALE DIMINETII


DIFERITE RUGACIUNI CE SE CITESC
ODATA CU CELE ALE DIMINETII

Rugaciune la inceperea lucrului

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule Unule-Nascut al Tatalui Celui fara de inceput, care in Sfanta Ta Evanghelie, ai zis: „Tatal Meu pana acum lucreaza si Eu lucrez”; Tu, Doamne, Cel ce ai grait prin gura Proorocului Tau, David: „Iesi-va omul la lucrul sau si la lucrarea sa, pana seara”; si iarasi Tu ai hotarat prin gura fericitului Tau Apostol Pavel, ca: „Cel ce nu lucreaza, sa nu manance”. Apoi, insuti Tu, ai grait cu insati preacurata gura Ta: „Fara de Mine nu puteti face nimic” si „Orice veti cere (de la Tatal) intru Numele Meu, Eu voi cere…”. Doamne, Dumnezeule, ascult din toata inima Dumnezeiestile Tale cuvinte si cu umilinta alerg la bunatatea Ta, rugandu-ma: ajuta-mi cu Harul Tau, sa savarsesc lucrul ce am inceput in Numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin!
„Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte; Doamne, grabeste-Te sa-mi ajuti! Sa se rusineze si sa se infrunte cei ce-mi cauta sufletul; sa se intoarca inapoi si sa se rusineze cei ce-mi doresc mie raul; Intoarca-se de’ndata rusinati cei ce-mi graiesc mie: „Bine-ti fac! bine-ti fac!” Sa se bucure si sa se veseleasca toti cei ce Te cauta pe Tine; cei ce iubesc mantuirea Ta, Dumnezeule, pururea sa zica: „Marit sa fie Domnul!” Iar eu sarac sunt si sarman; Dumnezeule, vino intru ajutorul meu! Tu esti ajutorul meu si izbavitorul meu; Doamne, nu Te lasa asteptat!” (Psalmul 69)

Rugaciune de calatorie

Stăpâne Doamne Dumnezeul nostru Cel ce esti Calea, Adevărul şi Viaţa, care ai slobozit cu preaslăvire pe Iosif de prigonirea fraţilor săi, povăţuindu-l pe el în Egipt şi cu Blagoslovenia bunătăţii Tale ajutându-l l-ai făcut să sporească uimitor în toate. Doamne, cela ce ai călătorit împreună cu Luca şi Cleopa la Emaus şi prin frângerea pâinii preaslăvit descoperindu-Te lor, i-ai făcut să se întoarcă veseli în Ierusalim, călătoreşte şi acum cu Darul şi cu Dumnezeiasca Ta blagoslovenie cu noi, robii tăi, care cu umilinţă ne rugăm Ţie. Şi precum ai trimis lui Isaac şi lui Tobie, înger paşnic împreună călător iar călătoria şi întoarcerea acelora cu pace şi cu bună sporire ai făcut-o, rugămu-ne Ţie, trimite-ne şi nouă îngeri paşnici, credincioşi, îndreptătiri, păzitori, ca să ne povăţuiască pe noi după voia ta. Izbăveşte-ne pe noi de tâlhari şi de toată bântuiala vrăjmaşilor ucigători de oameni, păzeşte-ne viaţa noastră nevătămată şi sufletele curate de toată întinăciunea ni le fereşte. Mişcările noastre sporeştele în bine, apucăturile îndreptează-ni-le şi ne îzbăveşte pe noi de cei ce ne vor nouă răul, văzuţii şi nevăzuţii vrăjmaşi. Îzbăveşte-ne de dosădirea oamenilor răi şi viclenişi de tot viforul şi nefericirea. Dăruieşte-ne nouă pace, sănătate şi Dumnezeiescul Tău ajutor cel atotputernic, ca sprijiniţi fiind, să nu ne abatem din calea poruncilor Tale. Aşa ne rugăm Ţie, Împărate Atotputernice şi nepomenitorule de rău, Doamne auzi-ne pe noi smeriţii pentru bunătatea Ta şi treci cu vederea greşalele noastre; îmbogăţeşte-ne pe noi cu Darul Tău şi plini de Dansul ne arată, împodobindu-ne cu Dumnezeiasca Ta blagoslovenie, cu mila şi cu bunătăţile cereşti şi pământeşti, ca astfel călătorind, să ne întoarcem cu bine, lăudând şi binecuvântand bunătatea Ta cea nemărginită.
Că a Ta este stăpânirea, Împărăţia, puterea şi Slava, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Rugaciunea fiilor pentru parintii lor

Doamne,Dumnezeule Cel atotbun,care mi-ai dăruit părinţi buni,ca prin ei să mă împărtăşesc de multe binefaceri. Cel ce voieşti să le fiu recunoscător pentru viaţa ce prin ei mi-ai dat-o şi pentru toate îngrijirile ce le au avut şi au faţă de mine. Ţie mă rog cu umilinţă pentru sănătatea şi mântuirea lor. Dumnezeule, Cel ce eşti atotîndurat, dar şi atotdrept, care binecuvântezi pe fii pentru părinţii lor şi, adeseori în dreapta ta mânie, îi pedepseşti pentru păcatele lor, primeşte umilita mea mulţumire pentru binefacerile ce le reverşi neîncetat asupra părinţilor mei. Trimite-le Stăpâne cel atotbun şi în viitor binecuvântările tale şi le iartă lor toate greşelile pe care, ca nişte oameni le-au făcut. Învaţă-mă ca să cinstesc în ei puterea Ta şi să le fiu supus şi recunoscător şi mulţumitor pentru viaţa ce prin ei mi-ai dat-o şi pentru toate îngrijirile ce au avut şi au faţă de mine. Ajută-mi că să urmez poruncile Tale cele sfinte, să le fiu supus, ascultător şi să nu fac nimic care să-i amărască şi să-i întristeze. Răsplăteşte-le Preabunule cu facerile Tale de bine, pentru dragostea şi îngrijirea neadormită, ce întotdeauna o au faţă de mine. Apără-i de toate necazurile şi întristările. Dă-le viaţă lungă, fericită, liniştită şi paşnică. Fă-i părtaşi de binecuvântarea Sfinţilor tăi, înmulţeşte roadele ostenelilor lor, fă să prisosească peste ei binefacerile tale şi să sporească în virtuţi şi în îndestulare, ca să Te binecuvântăm în toate zilele vieţii noastre. Amin!

Rugaciunea parintilor pentru fii lor

Doamne, Dumnezeul cerului și al pământului, care cu înțelepciunea Ta ai zidit pe om din țărână și ai suflat în fața lui suflare de viață, făcându-l om viu, viețuitor vremelnic și veșnic; apoi binecuvântându-l ai zis: „Cresteti si va inmultiti, umpleti pamantul si-l stapaniti”; iar în Cana Galileei prin Unicul Tău Fiu, Iisus Hristos, ai binecuvântat nunta și prin aceasta nașterea de fii și fiice, cu adâncă umilință Te rugăm, ajută-ne cu Darul Tău, întotdeauna a ne împlini îndatoririle noastre de părinți, în creșterea bună a copiilor noștri.
Doamne, Dumnezeul milelor, milostivește-te spre noi și casa noastră și în marea Ta bunătate varsă cu îmbelșugare Harul Tău peste toți copiii noștri. Milostivește-te, Doamne, spre noi și spre fiii noștri, pe care Tu ni i-ai dăruit. mult Milostive, Doamne, care dai hrană păsărilor cerului și tuturor viețuitoarelor pământului, Cel ce păzești floarea ce răsare în mijlocul stâncilor, hrănește, crește, păzește cu bine și pe copiii noștri. Ajută-ne Doamne, să răsădim în ființa lor tot ce-i bun și folositor, Sfintei Biserici, neamului și bineplăcut Ție, ca printr-înșii să se preamărească numele Tău cel Sfânt. Umple-i, Doamne, de înțelepciune luminată și pricepere sfântă, care se pogoară de la Tine. Apără-i pe ei de toate cursele vrejmașilor, văzuți și nevăzuți. Poruncește îngerilor Tăi, ca întotdeauna să fie călăuzitorii și povățuitorii lor luminați, spre toate faptele cele bune. Rugămu-ne Ție, Doamne, deschide mintea lor ca să Te cunoască pe Tine, cât se poate mai mult. Amin!

Rugaciune pentru frati si surori

Doamne, Iisuse Hristoase, dulcele nostru Mantuitor, care ne-ai poruncit noua, zicand: „Iubiti-va unii pe altii, precum si Eu v-am iubit pe voi”, aprinde in intreaga mea fiinta, focul sfant al dragostei de Tine si de aproapele meu, ca in toate sa fac voia Ta. Doamne Sfinte, tine si pe fratii mei (fratele meu) si surorile mele (sora mea) in aceasta dragoste sfanta, pururea. Da-le lor intelepciune, sanatate, viata buna si Darul Tau Dumnezeiesc, ca sa umble in caile Tale si sa faca cele bineplacute Tie. Doamne Iisuse prea dulce, ajuta-ne cu Darul Tau, ca de acum si pana la capatul vietii noastre sa ne iubim unii pe altii, caci „ce este mai bun si mai frumos decat a locui fratii impreuna?”
Asa, Doamne, asculta rugaciunile noastre si Te milostiveste spre noi. Ca Bun, Milostiv si Iubitor de oameni esti si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciune pentru cei necajiti, lipsiti si prigoniti pentru dreapta credinta

Mantuieste, Doamne, si miluieste pe batrani si pe tineri, pe saraci si pe sarmani, pe vaduve si pe cei ce se afla in neputinte, in griji, in nevoi, in rele patimiri, in robii, in temnite si in inchisori si, mai ales, pe cei izgoniti pentru Tine si pentru dreapta credinta ortodoxa, de limbile cele fara de Dumnezeu si de cumplitii eretici, fiindca sunt robii Tai. Miluieste-i pe dansii, cerceteaza-i, intareste-i, ii mangaie si degrab, cu puterea Ta, ii slobozeste si le da izbavire. Amin!

Rugaciunea sotilor

Doamne, IIsuse Hristoase, Dumnezeul nostru, dulcele nostru Mantuitor, Cel ce ne-ai invatat pe noi sa ne rugam intotdeauna unul pentru altul, ca asa implinind legea sfanta ne vom invrednici de mila Ta, cauta cu indurare spre casnicia noastra si pazeste de orice caderi primejdioase, de vrajmasii vazuti si nevazuti pe sotul meu (sotia mea) pe care mi l-ai daruit (mi-ai daruit-o) a petrece cu buna intelegere impreuna pana la sfarsit. Daruieste-i sanatate, putere si deplina intelepciune luminata de sus, ca sa-si poata indeplini toate indatoririle sale, in toate zilele acestei vieti, dupa voia si poruncile Tale. Apara-l (apar-o) si pazeste-l pe el (ea) de ispitele de care n-ar reusi sa le poarte si sa le invinga. Intareste-l (o) in dreapta credinta, in nadejde puternica si dragoste desavarsita, ca sa lucram impreuna fapte bune si sa ne intocmim toata viata noastra dupa Dumnezeiestile Tale asezaminte si porunci.
Doamne, mult-milostive, auzi-ne pe noi, care cu umilinta ne rugam Tie si trimite binecuvantarea Ta divina, in fiinta, in casnicia noastra si in toate lucrurile noastre bune, ca al Tau este a ne auzi si milui pe noi, Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam: Tatalui ;i Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Rugaciune de lasare in voia lui Dumnezeu

In mainile milostivirii Tale celei mari, o, Doamnezeul meu, incredintez sufletul si trupul meu, simtirile mele, graiurile mele, sfaturile si gandurile mele, lucrurile si toate cele trebuincioase ale trupului si ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvinteaza-ma, milueste-ma si ma izbaveste de tot raul, ca petrecand viata fara de pacat, in toate zilele vietii mele, sa ajung la viata vesnica cu Sfintii Tai, in Imparatia Ta si cu Dansii sa Te slavesc in veci. Amin !

Rugaciune pentru sfarsitul bun al vietii noastre

Doamne, Iisuse Hristoase, Cel ce voiesti ca toti oamenii sa se mantuiasca si nimeni sa nu piara; care insuti cu rostul Tau cel Dumnezeiesc ai zis: „Orice veti cere in Numele Meu de la Tatal, fi-va voua”; inaintea Ta cad cu inima umilita si cu lacrimi fierbinti, rugandu-ma cu nadejde la indurarea Ta, ca pentru Numele Tau cel Sfant, in ceasul sfarsitului vietii mele, sa-mi dai minte intreaga, cunostinta adevarata, infrangere a inimii pentru pacatele vietii mele cu cate Te-am maniat, credinta intreaga, nadejde tare, dragoste deplina, ca astfel, cu inima curata sa pot zice: Doamne, in mainile Tale imi dau sufletul meu; Cel ce esti binecuvantat in veci. Amin!