Riscurile sportivilor fumatori


Riscurile sportivilor fumatori

Sportul este astazi in plina inflorire la noi in tara, ca si in alte tari si in diverse competitii sportive este antrenata o mare parte a tineretului de toate categoriile. Toti lupta pentru o conditie fizica si pentru performante mai bune decat cele de pana acum. In acest scop sportivii au nevoie, prin excelenta, de un aparat respirator si cardiocirculator intact, lipsit de orice defectiune.

De aceea este aproape socant sa vezi cum unii sportivi amesteca sportul cu fumatul fara nici o consideratie pentru plamanul si inima lor, care sunt pretioase pentru toata lumea, dar in mod special pentru ei.

Intr-adevar, daca pentru eforturile curente ale vietii de fiecare zi, alterarea in oarecare masura a permeabilitatii bronsiilor si elasticitatii pulmonare, respectiv o anumita diminuare a volumelor ventilatorii (determinate de fumat) pot sa treacaa neobservate, in eforturile fizice legate de miscarile de educatie fizica, de jocurile sportive si cu atat mai mult de atletismul, gimnastica si sportul de performanta, orice limitare a capacitatii functionale respiratorii se face resimtita.

In afara de riscurile pe care le are orice fumator, sportivul fumator  prezinta in plus riscul de a fi curand incapabil de a mai face eforturile respiratorii maximale pe care le implica unele discipline sportive si de a rata competitiile la care ar fi putut sa castige, daca ar fi fost ajutat de un aparat cardiorespirator nealterat de fumat.

Am vazut cum in afara unor boli grave, care exclud din capul locului orice activitate sportiva, fumatul determina si tulburari cu simptomatologie minimala, cu care fumatorii se obisnuiesc ani de zile, continuandu-si activitatea.

Pentru sportivi acest lucru nu mai este posibil. Un sportiv cu bronsita tabagica, cu tuse si expectoratie, cu altele din tulburarile pe care nu le mai repetam, nu mai poate sa faca gimnastica si sport de performanta sau, daca le face, le face cu dificultati si cu rezultate mediocre. Chiar fumand o singura tigara „pentru calmare”, inaintea unei probe sportive, apare un efect net defavorabil si constituie o grava eroare pe care o mai fac unii sportivi fumatori, ingradindu-si singuri posibilitatea de a excela in sportul pe care il practica.

Din aceste motive, daca, pentru orice om rational, fumatul constituie o aberatie si trebuie evitat sau lichidat cu toata hotararea, pentru sportivi el reprezinta cu atat mai strict o contraindicatie absoluta, o „placere” tabu indiscutabila.

Chiar cele mai discrete tulburari psihice si nervoase date, cum am vazut, se substantele toxice (ca nicotina) din fumul de tigara, pot sa fie dezastruoase pentru sportivii autentici care trebuie sa pastreze sub control orice miscare de fractiuni de secunda.

Pentru sportivii de toate genurile ar fi de altfel si un nonsens ca, pe de o parte sa se antreneze pentru a-si perfectiona conditia fizica, pe de alta parte sa si-o deterioreze singuri prin fumat.

Sportivii care fumeaza nu ajung niciodata la varfuri ale carierei lor de sportivi. De aceea daca s-au apucat, din intamplare, de acest viciu ei trebuie sa-l lichideze imediat. In acest scop nu este nevoie decat de un act de vointa si o hotarare, care, pentru un sportiv obisnuit sa se concentreze pe momente de hotarare si efort maximal, nu poate sa constituie o greutate chiar atat de mare. Vom vedea in alta parte ca nici pentru fumatorii de rand, ca sa spunem asa, un asemenea act de vointa, hotarator pentru propria sanatate, nu este deloc imposibil.

Anunțuri