Octombrie 2


2 Octombrie


 

2-octombrie - unsufletortodox


In aceasta luna, în ziua a doua, pomenirea Sfântului sfintitului Mucenic Ciprian vrajitorul si a sfintei Iustina fecioara.

Acesta era din Antiohia Siriei în vremea împaratului Deciu (catre 250), de bun neam si bogat, filozof si vrajitor cumplit. Si a fost câstigat la credinta cea întru Hristos de catre Iustina fecioara si crestina, care pe toate demonicele lui lucrari ca pe o pânza de paianjen le-a sfarâmat, fiind si ea din Antiohia. Caci un barbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumusetii ei ranindu-se si neajungându-si scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimitând demonii catre tânara, n-a izbutit nimic. Deci dupa ce a cunoscut ca mestesugul sau este neputincios, s-a botezat si, arzând vrajitorestile sale carti, a crezut în Domnul. Apoi a fost facut episcop si pe multi povatuindu-i la credinta lui Hristos, a fost prins împreuna cu Iustina de catre stapânitorul Damascului, si strujindu-li-se coastele au fost bagati în cazan de fier; si fiind trimisi la Nicomidia li s-au taiat capetele. Iar marele Grigorie Cuvântatorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta îl numea iubit Fecioarei. Si se savârseste soborul lor la locul muceniciei, care se afla de acea parte, la locasurile lui Solomon.

Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului parintelui nostru Teofil Marturisitorul.

Preacuviosul Parintele si marturisitorul nostru Teofil era monah cucernic pe vremea împaratiei lui Leon Isaurul, a carui necredinta si rea pornire asupra sfintelor icoane vazând, a mers de l-a mustrat de fata, si i-a zis ca este fara de lege si înaintemergator lui antihrist. Din care pricina pornindu-se împaratul cu mânie si cu urgie a poruncit de l-au batut cumplit si l-au bagat în temnita, unde s-a chinuit cu foamea. Apoi scotându-l, si nevrând sa se supuna, l-a trimis în exil departe, si acolo multumind lui Dumnezeu, si-a dat Aceluia sufletul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului nou Mucenic Gheorghe, care la Carageas a marturisit, în anul 1794 si care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici David si Constantin, printi din Georgia.

Mucenicii David si Constantin, PrinŢi ai Aragvet, Georgia, au fost crescuŢi în credinŢa ortodoxă, fiind nu numai conducători vrednici si curajosi dar si crestini evlaviosi. FraŢii cei sfinŢi au apărat Georgia de invazia musulmană dar raportul numeric dintre cele două forŢe militare era inegal. Comandantul militar arab Murvan-Abdula-Kasim, luîndu-i prizonieri, a încercat prin promisiuni mestesugite să-i facă să accepte credinŢa islamică. Dar cei di au rămas drepŢi în credinŢa lor. Apoi Then Murvan-Kru („cel tare de ureche”) a cerut ajutorul vrăjitorilor pentru a-i întoarce pe fraŢi de la crestinism. Însă acestia au reusit să se apere de toate făcăturile lor cu ajutorul rugăciunii.

Văzînd hotărârea celor doi crestini, mahomedanii au poruncit să fie torturaŢi si înecaŢi în fluviul Rioni (în anul 740). Apa unde au fost aruncate trupurile a fost luminată de trei stâlpi de lumină. Crestinii au scos corpurile sfinŢilor mucenici din apă si le-au îngropat într-o pesteră pe muntele Tskal–Tsiteli, în orasul Kutaisi.

În sec. al XII-lea, împăratul Bagrat cel Mare (1072-1117) aflîndu-se la vânătoare, a dat peste sfintele moaste aflate întregi si iradiind strălucitor. Împăratul a construit o biserică în cinstea lor, înfiinŢînd Mănăstirea Motsameti. La sfintele moaste ale fraŢilor s-au petrecut multe vindecări.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.

Anunțuri