Riscurile copiilor cu parinti fumatori


Riscurile copiilor cu parinti fumatori

Nici copiii care nu fumeaza nu sunt scutiti de inconvenientele fumatului, daca sunt obligati sa traiasca in atmosfera viciata de fum de tutun.

Din pacate nu sunt rare cazurile in care parintii fumeaza cu frenezie si singuri si cu musafiri, in toate incaperile din casa, fara nici un menajament pentru plamanii propriilor lor copii. Un copil care traieste zilnic intr-o asemenea atmosfera este aproape la fel de expus riscurilor legate de fumat ca si un copil care fumeaza.

Anchete facute la copii cu parinti fumatori au aratat o prevalenta a bolilor respiratorii net mai ridicata (31,1%) decat (5,9%) in cazul celor cu parinti nefumatori (Cameron, 1972). Riscul de astfel de imbolnaviri este mai mare cand ambii parinti sunt fumatori si copiii nu au unde sa se refugieze pentru a respira un aer curat, decat daca unul singur din parinti practica acest obicei. Intr-un studiu facut in Anglia simptomele respiratorii curente, tuse si expectoratie, reflectand prezenta unei bronsite cronice (cu toate consecintele ei ulterioare) au fost intalnite in 13,6% la copiii cu parinti care nu prezentau simptome similare; in 25,7% la cei cu un parinte avand asemenea simptom si 44,2% la cei cu ambi parinti prezentand simptome respiratorii din cauza fumatului (Colley, Holland, 1975).

Fumul indirect pe care il respira copiii in semenea cazui, adica fumul expirat de fumatori, contine substante toxice despre care am mai vorbit, in special nicotina, benzo (a) pirina, fenoli s.a. in conditii chiar (de 2-4 ori) mai mari dacat fumul direct, pe care il inhaleaza fumatorii din tigara (Hoegg, 1972). Copiii nefumatori sunt obligati, in aceste conditii, sa inhaleze, fara voia lor, un aer toxic capabil sa le provoace aceleasi tulburari pe care le-am amintit si in cazul copiilor fumatori. Acest „tabagism pasiv” al copiilor cum a fost numit (Dutian, 1978) este o trista realitate in toate tarile si combaterea lui reprezinta o prioritate absoluta in efortul general de ingradire a efectelor nocive ale fumatului.

Si daca alte masuri de profilaxie a altor boli cer atatea eforturi de timp si mijloace materiale, este uluitor cum o asemenea anomalie ca intoxxicarea cronica a unor copii nevinovati continua sa se perpetueze, cand inlaturarea ei radicala nu ar necesita decat un simplu gest de intelegere si dragoste din partea parintilor. Apare absolut firesc ca acestia sa se lepede de un obicei daunator atat pentru ei cat si pentru copiii lor sau, in cazul cel mai rau, sa-l practice intr-o incapere izolata, in conditii care sa nu pericliteze si sanatatea unor copii, mai ales ca acesti copii sunt chiar copiii lor.

Anunțuri