Iunie 18


18 Iunie


18- Iunie - unsufletortodox


În această lună, în ziua a optsprezecea, pomenirea Sfântului Mucenic Leontie, si a celor împreună cu dânsul, Ipatie si Teodul.

SfinŢii Mucenici Ipatie, Leontie si Teodul erau soldaŢi romani. Leontie, grec de origine, era comandant de armată in orasul fenician Tripoli, pe vremea impăratului Vespasian (70-79), fiind respectat pentru curajul său, bunul simŢ si virtutea de care dădea dovadă.

Cand impăratul l-a numit pe senatorul roman Adrian guvernator al districtului fenician, i-a dat libertate deplină in a „vana” crestini, iar in cazul in care acestia nu vroiau să jertfească la idolii lor romani, să fie daŢi spre tortură si moarte. In drumul său spre Fenicia Adrian a auzit de faptele Sf. Leontie care a intors pe mulŢi păgani la crestinism si l-a delegat pe tribunul Ipatie cu un detasament de soldaŢi la Tripoli, să-l prindă si să-l aresteze pe crestinul Leontie. Pe drum, insă, Ipatie a căzut grav bolnav si fiind aproape de moarte a avut un vis in care i s-a arătat un inger care i-a spus: „Dacă vrei să fii tămăduit, tu si soldaŢii tăi trebuie să spuneŢi de trei ori: „Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mă!”

Deschizind ochii, Ipatie l-a văzut pe inger si i-a spus: „Dar eu trebuia să-l arestez pe Leontie si acum să cer ajutor Dumnezeului său?” In acel moment ingerul a dispărut. Ipatie a povestit visul său soldaŢilor, printre care se afla si bunul său prieten Teodul, după care toŢi impreună au cerut ajutor Dumnezeului căruia i se inchina Sf. Leontie. Ipatie s-a vindecat in clipa următoare spre bucuria soldaŢilor săi, numai Teodul stătea deoparte, mirindu-se de minunea ce s-a făcut. Sufletul său s-a umplut de dragoste pentru Dumnezeu, rugindu-l pe Ipatie să se grăbească mai repede ca să ajungă la Sf. Leontie.

La sosirea in oras, un străin i-a invitat in casa lui si i-a găzduit cu bucurie si dăruire. Aflind că cel care i-a omenit a fost chiar Sf. Leontie, au căzut in genunchi si i-au cerut să-i lumineze in credinŢa cea adevărată. Atunci Sf. Leontie i-a botezat pe loc si cand a chemat in rugăciune numele Sfintei Treimi, un nor de lumină s-a adunat deasupra lor, picurind ploaie peste ei. CeilalŢi soldaŢi care-l căutau pe comandantul lor ajunseră la Tripoli, unde se afla deja si guvernatorul Adrian. Aflind ce s-a intamplat, a ordonat ca cei trei, Leontie, Ipatie si Teodul să fie adusi in faŢa lui. După ce i-a ameninŢat cu chinurile si moartea, le-a cerut să se lepede de Hristos si să se inchine la zeii romani.

Insă toŢi mucenicii si-au mărturisit credinŢa nestrămutată in Hristos. Sf. Ipatie a fost pus sub un zid si trupul i-a fost scrijelit cu gheare de fier iar Sf. Teodul a fost bătut fără milă cu batele. Văzind hotărarea sfinŢilor, in cele din urmă le-au tăiat capul. După ce a fost torturat, Sf. Leontie a fost dus in temniŢă iar in dimineaŢa următoare a fost adus in faŢa guvernatorului. Adrian a incercat să-l ademenească pe sfantul mucenic cu bani si onoruri dar nereusind să-l induplece, l-a pus la alte chinuri. Sfantul a fost suspendat de un stalp cu capul in jos si cu o piatră mare legată de gat, dar nici acest chin nu l-a făcut să renunŢe la credinŢa lui. Atunci guvernatorul a pus să fie bătut cu batele pană nu a mai rămas viaŢă in el. Trupul i l-au aruncat apoi in afara orasului dar crestinii l-au luat si l-au ingropat cu mare evlavie langă Tripoli. Cei trei sfinŢi mucenici au murit candva intre anii 70-79.

Despre acuzaŢiile ce i s-au adus Sf. Leontie si despre pătimirile si moartea lui s-a scris de către scribul curŢii pe plăcuŢe metalice care au fost puse la mormantul său.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Eterie.

Acesta a fost pe vremea impărăŢiei lui DiocleŢian si fiind parat, a stat inaintea conducătorului Eleusie, si mărturisind pe Hristos, a fost intins si ars cu făclii aprinse si pătruns pe subŢiori, si inŢepat pe spate si pe coapse cu Ţepusi de fier inrosite in foc si in multe alte feluri chinuit, iar mai apoi i-au tăiat capul.

Tot în această zi, pomenirea SfinŢilor Mucenici Ipatie si Teodul, cei ce au mărturisit împreună cu Sfântul Leontie, si care prin sabie s-au săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Erasm, care cu pace s-a săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea SfinŢilor doi mucenici din Cipru, care arzându-li-se picioarele, s-au săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Leontie, de la Mănăstirea Pesterile Kievului.

Sfantul Leontie, canonarh la Mănăstirea Pesterile Kievului, a intrat la mănăstire de tanăr si a fost tuns acolo. Dumnezeu i-a dat un glas frumos si după ce a invăŢat notele, a făcut ascultare ca si canonarh (conducător al corului bisericesc). Sf. Leontie s-a săvarsit la o varstă fragedă, in sec. al XIVlea fiind invrednicit de Domnul cu darul facerii de minuni, pentru faptele sale bune.

Sfintele sale moaste sunt in Pesterile Indepărtate, fiind prăznuit si in 28 august după sinaxarul sfinŢilor de la Pesterile Kievului.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Leontie, cel ce a sihăstrit în sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvorâtorul de mir, si care cu pace s-a săvârsit.

Sfantul Leontie, inaintevăzătorul din Muntele Athos, s-a născut Argosul peloponez. El a muncit multă vreme pe Muntele Athos, la Mănăstirea lui Dionisie. A stat 60 de ani la mănăstire, timp in care nu a pus niciodată piciorul afară din mănăstire. Pentru credinŢa tare si pentru faptele milostive Bunul Dumnezeu I-a dat darul profeŢiei si inaintevederii.Sf. Leontie s-a dus la Domnul in 16 martie, 1605, la varsta de 85 de ani. Sfintele sale moaste sunt izvoratoare de mir tămăduitor.

Tot în această zi, Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail, aproape de Sfântul Iulian la For.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.

Anunțuri