Iunie 16


16 Iunie


16- Iunie - unsufletortodox


În această lună, în ziua a saisprezecea, pomenirea celui între sfinŢi Părintelui nostru Tihon, făcătorul de minuni, episcopul Amatundei, cetatea Insulei Cipru.

Sf. Ierarh Tihon, episcopul Amatundei, avand părinŢi binecredinciosi si iubitori de Hristos, fiind făgăduit de ei lui Dumnezeu, si invăŢand Sfanta Carte si fiind deprins din destul cu Sfintele Scripturi, intai a fost făcut citeŢ, de citea la popor sfintele cuvinte si invăŢături.

Pentru vrednicia ce avea la toate si pentru viaŢa lui fără prihana, a fost hirotonit diacon de Mnimonie, episcopul Amatundei. Deci, incetand din viaŢă acela, a fost suit acesta in scaunul Episcopiei de marele Epifanie. Si intorcand pe mulŢi din rătăcirea si desertăciunea idolilor către credinŢa lui Hristos Dumnezeul nostru, si stricand si dăramand multe capisti idolesti, si zidind multe dumnezeiesti biserici, si impodobindu-le si sfinŢindu-le, s-a mutat către Domnul, făcand multe minuni si in viaŢă si după moarte. Din acestea vrednic lucru este a aduce la mijloc una sau două, spre semn de virtuŢile bărbatului acestuia, căci incă si mai inainte in viaŢa lui lua paine de la tatăl său si o ducea in targ să o vandă, că acesta ii era mestesugul; iar el impărŢea painile la săraci, pană a prins tatăl său de veste. Acesta, maniindu-se pe el, l-a ocărat, iar el i-a răspuns, că a imprumutat pe Dumnezeu cu painea, si are de la Dansul scrisoare, cum că are să i le dea; si indată se arătă aievea dovedirea cuvintelor lui, afland jitniŢele pline de grau, mai mult decat băgase tatăl său, cand l-a strans pană a nu scoate din el. Iar minunea aceasta era numai spre mărirea sfantului acestuia si nu are asemănare cu altele, căci sfantul acesta infigand o viŢă uscată in pămant, indată se prinse si a dat rod mai inainte de vreme. Iar viŢa aceea gătindu-si roadele, de cum se incepea dumnezeiasca laudă a sfintei liturghii, arăta strugurii parguiŢi, iar cand se săvarsea dumnezeiasca jertfă strugurii erau copŢi si gata de mancat intru slava Tatălui si a Fiului si a Sfantului Duh.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului SfinŢitului Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei, care prin pietre spânzurate de mâinile lui s-a săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea SfinŢilor cinci Mucenici cei din Nicomidia, care de sabie s-au săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea SfinŢilor patruzeci de mucenici romani, care prin foc s-au săvârsit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.

Anunțuri