Mai 14


14 Mai


14- Mai - unsufletortodox


În această lună, în ziua a paisprezecea, pomenirea sfântului mucenic Isidor.

Acest sfânt a trăit în zilele împăratului Deciu, trăgându-se de neam din cetatea Alexandriei. Si mergând cu oastea, avea rangul ce se numea option, si pogorându-se în insula Hios cu flota oastei, peste care era căpetenie Numerie, a fost pârât de sutasul Iulie, că crede în Hristos si nu dă cinste zeilor. Iar sfântul Isidor a mărturisit pe faŢă pe Hristos, si văzând Numerie neîntoarcerea gândului lui, a poruncit de i s-a tăiat capul, si asa a luat cununa muceniciei.

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfinŢitului mucenic Terapont.

Acest sfânt de unde a fost si de unde se trăgea, si din care părinŢi s-a născut, sau în ce vreme a trăit, sau împotriva cui a ostăsit si a biruit si cum a luat cununa muceniciei, nu se poate spune, deoarece pomenirile despre el s-au pierdut cu vremea. Iar că a ales viaŢa monahicească, îl arată icoanele lui care-l înfăŢisează în acest fel de chip si schimă; că a fost episcop al insulei Ciprului, că a fost adus lui Hristos prin sânge si că a săvârsit lupta nevoinŢei, aceasta am luat-o dintr-o povestire veche după tradiŢie fără a fi fost scrisă si asa cum a fost învăŢată de cei mai înainte, o credem. Cinstitele lui moaste au fost aduse la Constantinopol, căci agarenii sfătuindu-se ca să năvălească asupra insulei Ciprului, însusi sfântul prin descoperire a poruncit să fie mutat. Si acum acolo unde se află, săvârseste pururea minuni celor ce aleargă la el cu credinŢă.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Alexandru cel din Conducheli.

Tot în această zi, pomenirea sfinŢilor mucenici Alexandru, Varvar si Acolut.

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinŢi părintele nostru Leontie patriarhul Ierusalimului, care la anul 1175, cu pace s-a săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului noul mucenic Marcu Criteanul, care a mărturisit în Sminia, la anul 1643 si care de sabie s-a săvârsit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Ioan Bulgarul, care s-a nevoit la anul 1802 si care de sabie s-a săvârsit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.

Anunțuri