Februarie 29


29 Februarie


29- Februarie - unsufletortodox


In aceasta luna, ziua a douazeci si noua, pomenirea preacuviosului parintelui nostru marturisitorul Casian Romanul.

Acest sfant era din cetatea Romei si se tragea din parinti luminati si vestiti. Inca de mic copil el a avut mare dragoste de invatatura si de vorbire. Cu ravna si cu ascutirea mintii sale a strabatut toata invatatura elineasca, deprinzand in chip desavarsit filozofia si astronomia, invatand bine si dumnezeiasca Scriptura, cunoscand-o foarte indeaproape si desavarsit. Si vrand sa-si impodobeasca viata cu curatia fecioriei, iesind din patria sa a intrat intr-un schit si s-a facut monah, dandu-se pe sine la toata ascultarea. Deprinzandu-se acolo cu tot felul de petrecere grea, si obisnuindu-se cu nevointele si pentru multa sa ascultare ajungand la desavarsita chibzuiala, s-a retras in sihastrie si petrecand acolo multi ani si topindu-se pe sine in toata smerenia, a trecut la mai multa ispita si nevointa. Apoi, iesind din sihastrie, a inconjurat toate manastirile Egiptului si ale Tebaidei si muntele Nitriei si al Asiei, Pontul si Capadocia si tot Rasaritul, adunand de acolo vietile tuturor parintilor si petrecerile si nevointele lor, mai mult de cum aduna ceara pecetile inelelor. Si aceasta o adeveresc lucrarile cele scrise de dansul, care sunt pline de toata iscusinta si intelepciunea si folosul. A mai scris si alte asemenea invataturi, pe care, daca le va citi cineva cu socoteala, multa roada va avea intr-insele si mult folos va dobandu; si va cunoaste dintrinsele si viata si obiceiurile scriitorului. Deci, astfel vietuind acest minunat om si asa petrecand, catre locasurile cele de dincolo s-a mutat.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Gherman din Dobrogea, insotitorul sfantului Cassian Romanul.

Acest sfint si purtator de Dumnezeu Gherman s-a nascut pe la anul 368 in nordul Dobrogei, din parinti straromani, fiind din acelasi sat si contemporan cu Sfintul Ioan Casian. Localitatea Casimcea este considerata vatra strabuna a acestor doi sfinti daco-romani de la gurile Dunarii.

Parintii si stramosii lor erau crestini din primul secol, fiind botezati in numele Prea Sfintei Treimi poate chiar de Sfintul Apostol Andrei si de ucenii lui, care au semanat cuvintul Evangheliei lui Hristos in jurul Marii Negre si in Scitia Mica, adica Dobrogea de astazi.

Dupa ce a invatat carte in satul natal si pe linga Episcopia Tomisului, impreuna cu fericitul Ioan Casian, cu care a fost prieten si impreuna-vietuitor pina la moarte, s-a dus sa deprinda invatatura Sfintilor Parinti in partile Constantinopololului. Apoi, tot impreuna, au intrat in viata monahala, la una din manastirile din sudul Dobrogei, ce depindeau de vestita eparhie a Tomisului, unde straluceau mari ierarhi si purtatori de Dumnezeu, ca Sfintii Bretanion si Teotim.

Dorind o viata mai inalt duhovniceasca in Hristos, s-a dus impreuna cu fericitul Casian sa se inchine Cuviosilor Parinti ce se nevoiau in Egipt, pe valea Nilului.

Dupa ce au vizitat pe marii sihastri de acolo si au primit multe cuvinte de folos de la ei, s-au nevoit un timp in preajma marilor anahoreti egipteni, invatind de la ei neincetata rugaciune. Apoi s-au dus la Sfintele Locuri si s-au inchinat la mormintul datator de viata al Domnului nostru Iisus Hristos.

S-au nevoit apoi un timp in manastirile din Constantinopol, in preajma Sfintului Ioan Gura de Aur, care i-a hirotonit pe amindoi – Sfintul Ioan Casian diacon, iar pe Cuviosul Gherman, preot. Aceasta era pe la anul 400.

In anul 403, cind unii ierarhi si dregatori din Rasarit, indemnati de imparateasa Eudoxia, s-au ridicat impotriva Sfintului Ioan Gura de Aur cerind sa-l depuna din treapta, atunci si Coviosul Gherman s-a aflat printre cei ce au luat apararea marelui ierarh.

Acest mare nevoitor era atit de cinstit de prietenul sau, Sfintul Ioan Casian, incit il numea, in cartea sa „Convorbiri cu Parintii din Pustie”, „Sfintul Parinte Gherman”. El a contribuit mult la intarirea vietii monahale in Dobrogea, din Italia si din Galia.

Dupa o aspra si indelungata nevointa duhovniceasca, ajungind la masura sfinteniei, Cuviosul Parintele nostru Gherman a raposat la Roma, prin anii 405- 415, dindu-si sufletul cu pace in miinile lui Hristos, plin de zile si de harul Duhului Sfint. Pentru viata lui aleasa, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in ceata Sfintilor Parinti, la 20-21 iunie 1992, cu data de praznuire la 29 februarie, iar cind nu sint ani bisecti, la 28 februarie.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Reclame