Prefata – Cararea Imparatiei


PREFATA

Personalitatea Parintelui Arsenie Boca, intre multiple-i insusiri o are intr-un grad elevat pe aceea de a insufla un simtamant tainic al evlaviei acelora care se apropie de ea. Asa se si explica numarul crescand pe zi ce trece al celor ce urmandu-i pilda si indemnul, ei insisi sporesc in viata cea imbunatatita. Tuturor a impartasit cuvalnt de zidire, fie impreuna fie in parte, dupa trebuinta, multora scriind pentru o mai temeinica povatuire. Si asa cum se intimpla in cele duhovnicesti el insugi se imbogatea pe msura in care dadea altora. De aici iscusinta duhovniceasca aparte din care ne da prilejul sa, ne impartasim prin cartea de fata, lasata in manuscris, ca marturie a dragostei pentru sufletele ce au nevoie de mangaiere in incercarile vietii pamantesti si calauzire pe calea celei ceresti. Se cuvine ca la sfarsitul citirii, desigur mereu reluate, sa aducem prinosul recunostinfei ostenitorului pentru castigul sufletesc nepretuit pe care l-a prilejuit. Era de asteptat ca acela care atat de maiestrit a manuit penelul spre mijlocirea vederii celor nevazute, sa foloseasca in acelasi fel si condeiul, infatisand minunatele peisaje spirituale strabatute de Cararea Imparatiei. Cararea arata intr-adevar cate sunt caile, pildele, chemarile, luptele, problemele, dezlegarile si lucrarile vietii crestine in cele sapte parti, numar simbolic pentru tot ceea ce este sfant si din care chiar cel mai smerit credincios poate gasi ca proprie macar o cararuie spre mantuire.

Cuvantul inainte atrage luarea aminte la firuI calauzitor, si anume: trairea invataturii crestine. Prefetei ii revine datoria de a reaminti avertismentul dat lectorului, dispunandu-l spre un bilant sufletesc si este lesne a cunoaste cum intreaga iconomie a lucrarii se structureaza pe dimensiunile unei mari inaltimi spirituale oglindind launtrul scriitorului: chipul in care a lasat sa incolteasca in toata fiinta sa samanta miraculoasa a cuvantului dumnezeiesc spre rodire de viata din belgug.

Smeritii ostenitori ce au dat lucrarea la lumina tiparului au avut gandul indreptat spre acest scop, cunoscand desigur dorinta autorului, care pe indelete si vreme indelungatia a cules din Scriptura si Traditia Sfanta ceea ce ar raspunde pelerinului de azi pe Cararea Imparatiei lui Dumnezeu sau ceea ce i-ar fi mai potrivit spre ajungerea la tinta. Parcurgand Cararea, alcatuitorul randurilor ce imbraca aproape vesmant de imnografie face sa se simta aievea – si ceea ce este minunat – ca Iisus Hlristos Cel de pe Cruce insoteste pe cel ce cu credinta se incumeta la suisul sfant.

De altfel pelerinajele ortodoxe incredinteaza obisnuit despre aceasta; iar Sfanta Manastire Prislop, una dintre vechile vetre monahale romanesti si care a avut privilegiul a fi rectitorita si condusa de Prea Cuviosul Protosinghel Arsenie Boca, ilustrand totodata prin cele faptuite pana astazi statura sa spirituala, este cea care in cadrul Episcopiei Aradului si Hunedoarei ofera ca pe una dintre roadele nevointelor calugaresti ale celui ce vegheaza in tintirimul cinstitului asezamant la toata buna randuiala, aceste file de filocalie spre binecuvantare.

† TIMOTEI
Episcop al Aradului si Hunedoarei

Reclame