Ce au izbutit oamenii astazi


Ce au izbutit oamenii astazi…

Civilizatia este buna, dar ca sa ajute trebuie sa se “civilizeze” si sufletul, altfel ea devine o catastrofa. Sfantul Cosma a spus: “De la carturari va veni raul”[1]. Cu toate ca stiinta a inaintat atat de mult si a facut un progres atat de mare, chipurile ca sa ajute lumea, fara sa-si de-a seama ea distruge lumea. Dumnezeu a lasat pe om sa-si faca de cap, pentru ca nu Il asculta si astfel se loveste singur in cap. Omul se distruge singur prin cele ce face.

Ce au izbutit oamenii secolului XX  cu civilizatia lor? Au zapacit lumea, au poluat atmosfera, toate. Atunci cand roata iese de pe ax, se roteste mereu fara scop. Tot astfel si oamenii, daca ies din armonia lui Dumnezeu, se chinuie. Odinioara oamenii sufereau din pricina razboiului, astazi sufera din pricina civilizatiei. Atunci plecau din orase la sate din pricina razboiului si traiau cu o bucata de pamant. Acum vor pleca din orase din pricina civilizatiei, pentru ca nu vor mai putea trai in el. Atunci razboiul aducea moarte. Acum civilizatia aduce boala.

-Parinte, de ce s-a inmultit atat de mult cancerul?

-Cernobal etc. Vezi ce au facut> De acolo este. unele ca acestea fac oamenii… Ce lume chinuita exista. In fiecare care epoca au mai fost atat de multi bolnavi? In vechime oamenii nu erau asa. Acum in fiecare scrisoare pe care o deschid citesc despre cancer, fie despre boala psihica, fie despre comotie cerebrala, fie despre familii destramate. Mai demult rar exista cancer. Vezi, atunci era o viata fireasca. Altceva este ce ingaduia Dumnezeu. mancau oamenii alimente naturale si erau sanatosi. Fructe, ceapa, rosii, toate erau curate. Acum chiar si aceste alimente naturale il secatuiesc pe om. Cei ce mananca numai astfel de alimente se imbolnavesc repede, pentru ca toate sunt contaminate. Daca mai demult ar fi fost asa, eu as fi murit de tanar, pentru ca, fiind calugar, mancam numai ce aveam in gradina: praz, marole, ceapa, varza si altele de acestea si eram foarte bine. Acum au ingrasaminte chimice si sunt stropite. Ce mananca astazi oamenii! Stresul si alimentele falsificate aduc boli. Lumea se netrebniceste atunci cand stiinta se foloseste fara socoteala.

-Parinte, cum oare odinioara oamenii rezistau mai mult la asceza si erau mai sanatosi? Ajutau si alimentele?

-Da, pentru ca atunci alimentele erau curate. Mai incape discutie? Si pe toate le mancam coapte. Acum insa pe toate le iau necoapte, ca sa nu se strice, si le pastreaza in frigidere. Le aduna verzi de tot si le lasa apoi sa se coaca. In timp ce atunci se cocea fructul, cadea singur din copac, sau daca il apucai ramanea in mana. Dar pe langa faptul ca oamenii mancau alimente bune si sanatoase – painea, untul sau laptele erau pentru copil un aliment sanatos – le mergea si mintea, si atunci cand pateau ceva, isi dadeau seama daca aceasta era din pricina alimentelor. Acum insa si alimentele sunt false si nici mintea nu le lucreaza.

Si cate din cele ce le face omul astazi sunt nefolositoare! Incet-incet desfiinteaza lana. E greu astazi sa afli o flanea de lana care sa tina transpiratia. Imbrac o flanea de lana care sa tina transpiratia. Imbrac o flanea de lana si indata imi dau seama daca are sintetic in ea, pentru ca nu mai pot respira; n-o mai pot suporta si ma sufoc. Si o considera mai rezistenta, mai buna. Iar aceasta ei o numesc progres. Dar oare acestea sunt sanatoase? Nu, ci asa cum le fac sunt nesanatoase. Si mai scriu: “Lana pura”!! Si vor gasi si alte cuvinte mai pompoase ca sa faca reclama. De acum vom avea oile numai pentru carne, de vreme ce fac lana din petrol. iar viermii de matase spun: “Daca vreti matase mai buna, faceti-o voi”!


 

[1] Prezicerea aceasta a  Sfantului Cosma Etolul se referea la cei invatati ce nu vor avea frica de Dumnezeu.

Reclame