Riscul de bronsita tabagica


Riscul de bronsita tabagica

Fumatul cronic determina dupa cativa ani de zile, aproape in toate cazurile, o bronsita zisa tabagica, manifestata prin tuse si expetoratie, mai mult sau mai putin pronuntate, mai ales dimineata. Dintr-o ancheta efectuata de noi pe 1000 de medici ale caror raspunsuri pot fi acceptate cu toata increderea, rezulta ca 42,3% dintre medicii fumatori, 21,6% dintre fostii fumatori si 6,1% dintre cei fumatori prezinta o simptomatologie neta de bronsita tabagica (Anastasu, Bungeteanu, 1981).

In genera fumatorii au aproape convingerea ca o asemenea bronsita este ceva normal si, atat timp cat nu-i deranjeaza de la preocuparile zilnice, o privesc cu ingaduinta ca un corolar inevitabil al placerii (!) fumatului.

In realitate bronsita cronica tabagica, mai ales in cazul cand se agraveaza de la o etapa la alta, poate sa ascunda boli cu mult mai grave, intre care si cancerul bronhopulmonar deja discutat. Vom vedea ca poate sa ascunda si alte boli. Dar chiar daca este vorba de o „simpla bronsita”, ea nu este chiar atat de simpla pe cat pare, pentru ca supune fumatorii la o servitute pe viata – servitutea de a tusi, cand normal este sa nu tusesti si de a expectora, cand normal este sa nu expectorezi. Aceasta tuse si expectoratie tradeaza o afectare profunda a epiteliului si glandelor bronsice si a intregului aparat de epurare bronsica, in speta a aparatului muco-ciliar, ceea ce impune organismului eforturi suplimenare de curatire a arborelui bronsic poluat in permanenta de „funinginea” generata de fumat.

In plus o tuse si expectoratie cand trebuie si cand nu trebuie este un act dezagreabil pentru colectivitatea in care ne miscam, mai ales cand este vorba de sexul frumos.

Bronsita cronica zisa simpla poate sa ajunga cu timpul si la o ingradire a capacitatii functionale respiratorii si in consecinta a capacitatii de munca. Ea expune in acelasi timp la un risc mai mare de infectii ale cailor respiratorii si de supuratii bronhopulmonare.

Iin fine bronsita fumatorilor devine o boala grava atunci cand evolueaza spre o bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) complicandu-se cu fenomene de obstructie bronsica si emfizem.

Anunțuri