INSEMNATATE BIOGRAFICA – Paisie Aghioritul


INSEMNARE BIOGRAFICA

Fericitul staret Paisie, dupa numele lui din lume Arsenie Eznepidis, s-a nascut la 25 iulie 1924 in Farasa Capadociei. A venit in Grecia odata cu Schimbarea[1].

Din frageda varsta a trait in nevointa; desfatarea lui erau Vietile Sfintilor, ale caror lupte se nevoia sa le urmeze cu ravna mai presus de masura si cu scumpatate minunata. S-a dedat rugaciunii neincetate, cultivand in acelasi timp smerenia si dragostea. A invatat meseria de tamplar ca si astfel sa-L urmeze pe Hristos. In armata a servit ca si telegrafist trei ani si jumatate in timpul razboiului razvratitilor[2], traind si acolo in asceza. In tot ceea ce intreprindea, se distingea prin vioiciunea, jertfa de sine, moralitatea si harismele sale. Dupa ce si-a indeplinit datoria fata de Patrie, a intrat in viata monahala, ep care a dorit-o din copilarie. Fiind el inca mirean avusese cercetari duhovnicesti, dar in viata sa monahala bunavointa Domnului, a Maicii Domnului si a Sfintilor catre el a atins culmi inalte. A pustnicit in Sfantul Munte, la manastirea Stomiu din Konita si la Sinai. A trait ascuns, s-a daruit in intregime lui Dumnezeu, iar El l-a aratat si l-a daruit in intregime lui Dumnezeu. A indrumat, a mangaiat, a tamaduit, a odihnit multimea oamenilor care alergau la el. Sufletul lui sfintit revarsa dragoste dumnezeiasca si chipul sau cuvios iradia harul dumnezeiesc. Toata ziua aduna neobosit durerea omeneasca si imprastia mangaierea dumnezeiasca.

Dupa dureri martirice, care, precum spunea, l-au folosit asa cum nu l-au folosit nevointele lui pustnicesti de toata viata, s-a odihnit in Domnul la 12 iulie 1994 la Sihastria Sfantului Ioan Evanghelistul de la Suroti-Tesalonic. A fost inmormantat langa Biserica Sfantului Arsenie Capadocianul.

Sa avem parte de binecuvantarea lui. Amin.


 

[1] Atunci s-a facut schimb de populatie, venind grecii din Turcia si plecand turcii din Grecia.

[2] Razboiul razvratitilor este razboiul din 1946-1949 dintre razvratitii comunisti si armata guvernamentala a Greciei.

Reclame