Ucenicia


Sunt multe chipuri de a intra intru Imparatia lui Dumnezeu, dar numai o singura Usa: Iisus. A fi ucenicul lui Iisus, ucenicul Adevarului, insemna sa-ti faci inventarul libertatii…

“Adevarul va va slobozi pe voi” (Ioan 8:31-32), adevarul va va face liberi. Libertatea e a fiilor lui Dumnezeu – cine nu se va lepada de sine, nu va fi liber si de sine, “nu va putea fi ucenicul Meu” (nu este vrednic de Mine – Matei 10:38).

Totusi initiativa porneste din amandoua partile: si de la Dumnezeu si de la om. Dar si initiativa omului spre Adevar, tot Dumnezeu o trezeste. De aici incepe faza constienta a deciziei. De acum ucenicul trebuie sa stie cat costa decizia sa: liber de mama, liber de tata, liber de nevasta, liber de copii. Iisus confisca totul, rupe legaturile firii, dezleaga omul.

A fi ucenicul lui Iisus nu insemneaza a te opri la mijlocul uceniciei. A fi ucenicul lui Iisus insemneaza a prevedea un razboi si a-ti zidi o cetate (Luca 14:28-30). A nu-ti face socoteaza aceasta inseamna a te face de ras. Iar a nu te face de ras insemneaza a-L urma pe Iisus in toata calea vietii tale pamantesti, chiar daca ultimul pas al caii il vei avea de facut rastignit pe cruce!…

“Dumnezeu poarta pasii omului”, iar acestia sunt marile hotarari spre El.

Acestia sunt “sarea” pamantului omenesc, care, numai asa fiind, nu lasa firea sa se strice. Daca nu sunt asa, “ii calca lumea in picioare” (Luca 14:34-35Matei 5:13) ca pe niste netrebnici.

*
Arsenie Boca – TALANTII IMPARATIEIConditiile uceniciei