Riscurile fumatului – pentru fumatori si nefumatori


Riscurile fumatului – pentru fumatori si nefumatori

¤♦¤

Prof. dr. Constantin Anastasiu
Membru corespondent al Academiei R.S.R.

_______

Editura Medicala
Bucuresti, 1982

¤♦¤

******

Prefata

Brosura de fata, care are scopul sa atentioneze din nou populatia, in special populatia fumatoare, asupra riscurilor de boli si tulburari grave pe care le implica fumatul, face parte din actiunile sistematice pe care le intreprinde Ministerul Sanatatii, prin Editura Medicala, pentru lamurirea opiniei publice, pentru ingradirea si lichidarea acestui obicei profund daunator si, in final, pentru promovarea starii de sanatate a poporului.
In redactarea ei s-a tinut seama, cat a fost posibil, de intreaga experienta existenta in acest domeniu pe plan mondial si la noi in tara, reducandu-se amploarea si complexitatea datelor acumulate in ultimile decenii, la ceea ce este esential si usor de inteles pentru toata lumea, indiferent daca lectorul va aborda cele scrise din interes stiintific sau practic personal.
S-a cautat de asemenea ca riscurile reale ale fumatului pentru sanatatea omului sa nu fie exagerate nici in plus, dar nici in minus, pentru ca numai devenind constienti de ele vom gasi in noi forta de vointa necesara pentru a pune capat deprinderii nesanatoase care le genereaza.
Autorul a scris aceasta brosura din convingerea ca medicilor, care, prin formatia lor, au competenta sa sesizeze mai adanc primejdia fumatului pentru sanatatea populatiei, in prezent si in viitor, le revine o obligatie de mare raspundere in a trage semnalul de alarma pana cand el isi va atinge scopul. Nici o satisfactie nu va putea sa o intreaca pe aceea a recunostintei fumatorulor, care, dupa lectura brosurii, se vor lasa la timp de fumat.

Autorul.

¤¤¤♦¤¤¤

Scurt istoric al obiceiului fumatului

Raspandirea actuala a tabagismului

Toxicitatea fumului de tutun

Riscurile fumatorilor

Riscul de cancer pulmonar

Riscul de cancer extrapulmonar

Riscul de bronsita tabagica

Riscul de bronsita cronica obstructiva cu emfizem pulmonar

Riscul de afectare a cailor respiratorii

Riscul de tulburari functionale respiratorii

Riscul de infarct miocardic si alte boli cardio-circulatorii

Riscul de tulburari si de boli nervoase si psihice

Riscul de tuberculoza si alte boli pulmonare

Riscul de tulburari si boli digestive

Riscul de tulburari endocrine

Riscurile femeii fumatoare

Riscul de scurtare a vietii

Riscurile copiilor care fumeaza

Riscurile copiilor cu parinti fumatori

Riscurile nefumatorilor (‘fumatorii pasivi’)

Riscul de alterare a imunitatii

Riscurile sportivilor fumatori

Desi este o brosura din anul 1982, ea atrage atentia atat fumatorului cat si nefumatorului la departarea de acest obicei rau si nesatatos, cat si la bolile la care se expun prin practicarea acestuia.

Reclame